Annastiina Tahkola

"Mezzosopraano Annastiina Tahkola voitti 1. palkinnon vuonna 2007 ensimmäisessä kansainvälisessä Sibelius-laulukilpailussa. Tahkolan laaja ohjelmisto ulottuu vanhasta musiikista aina nykymusiikin kantaesityksiin saakka. Tahkolaa on kiitelty erityisesti moneen taipuvasta äänestä sekä vahvoista tulkinnoista..."Annastiina Tahkola valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta Kuopion osastosta 1995 ja suoritti lauludiplomin kaksi vuotta myöhemmin. Musiikkipedagogin tutkinnon hän suoritti 2007 Savonia-amk:ssa. Hän on täydentänyt lauluopintojaan myöhemmin mm. Peter Lindroosin johdolla sekä useilla mestarikursseilla. Tahkolan instrumentteja ovat myös piano ja huilu.

Annastiina Tahkolan laaja ohjelmisto ulottuu vanhasta musiikista aina nykymusiikin kantaesityksiin saakka. Tahkolaa on kiitelty erityisesti moneen taipuvasta äänestä sekä vahvoista tulkinnoista. Hän on esiintynyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, mm. Virossa ja Italiassa lukuisilla festivaaleilla lied-resitaalein, kirkkokonsertein sekä kuorojen ja orkesterien solistina. Hän on kysytty kirkkoteosten solisti ohjelmistossaan mm. J.S. Bachin Johannes- ja Matteuspassiot, Joulu- ja Pääsiäisoratorio, H-mollimessu, lukuisat kantaatit ja alttokantaatit BWV 35 sekä 170, Händelin Messias, Charpentier´n Te Deum, P. Kostiaisen Requiem, F. Mendelssohnin Elias, Lobgesang sekä Lauda Sion, W. A. Mozartin Requiem, K. Szymanovskin Stabat Mater, Saint-Saënsin Jouluoratorio sekä A. Vivaldin Gloria.

Lied-resitaaleissa hän on tehnyt yhteistyötä mm. pianisti Ilkka Paanasen sekä Tuula Hällströmin kanssa. Tahkola on ollut solistina mm. Joensuun, Jyväskylän, Kemin, Kouvolan, Kuopion, Lappeenrannan, Oulun, Porin ja Turun Kaupunginorkesterien konserteissa sekä tehnyt runsaasti yhteistyötä sotilassoittokuntien kanssa, mm. Kaartin konserteissa, viimeisimmäksi ohjelmistossaan Kirkko Soikoon -festivaaleilla kantaesitetty nykysäveltäjä T. Trachselin 2. sinfonia.

Tahkola debytoi Suomen Kansallisoopperassa 2010 Mrs Herringin roolissa Brittenin oopperassa Albert Herring, jota on esitetty myöhemmin myös maakunnissa.

Annastiina Tahkola voitti 1. palkinnon vuonna 2007 ensimmäisessä kansainvälisessä Sibelius-laulukilpailussa. Samana vuonna hän sai Heinäveden kulttuuripalkinnon. Vuonna 2013 häneltä ilmestyi Nova Recordsille suomalaista laulumusiikkia sisältävä äänite ”Sineä ja kultaa” Nova Ensemblen kanssa. Hän lauloi Sibeliuksen lauluja myös tammikuussa ilmestyneelle Jean Sibelius 150 - kamarimusiikkilevylle.

Tahkola on toiminut hiippakuntakouluttajana, kuorojen äänenkäytönohjaajana, pitänyt mestarikursseja sekä toiminut Heinäveden musiikkipäivien taustaorganisaatiossa 2008-2010. Hän on toiminut vuodesta 2000 Sibelius-Akatemian laulutaiteen tuntiopettajana ja Savonia-Amk:n vs. laulun lehtorina vuosina 2009-2012. Tahkola toimii tällä hetkellä freelancerina. Kuluvalla kaudella hänellä on tulossa mm. lukuisia Sibelius-aiheisia konsertteja eri kokoonpanoin, mm. soolokonsertein ja orkesterien kanssa.

Tilaa muusikko


www.annastiinatahkola.com